برنامه نویسی یعنی چی ؟

اگه تو گوگل سرچ کنی برنامه نویسی چیه با هزارتا مقاله پیچیده و سخت روبرو میشی که اگر اینارو بخونی دیگه قید برنامه نویسی میزنیو با خودت فکر میکنی که برنامه نویسی چقدر سخته و ولش میکنی میره، فکر میکنی که برنامه نویسی فقط برای نابغه هاست و تو نمیتونی یاد بگیری!

ما امروز اینجاییم که به تو بگیم که برنامه نویسی خیلی سادس و با تمرین همه می تونن یادش بگیرن، با ما همراه باش.

برنامه نویسی یعنی چی؟

برنامه نویس کیست ؟

خیلی ها فکر می‌کنند که برنامه نویس ها کسایی هستند که تو یه جای تاریک تو یه زیر زمین تنگ و نمور پشت چند تا ابر کامپیوتر نشستند و دارن کل سیستم ها و کامپیوتر های جهانو به راحتی کنترل می‌کنن!

باید بگم که برنامه نویس ها هم مثل ما ادم های ساده ای هستند که پشت کامپیوتر معمولی خودشون، تو اتاقشون می‌شینند و برنامه و نرم افزار طراحی می‌کنند:)

برنامه نویس کیست؟

برنامه نویسی یعنی چه ؟

مفهوم برنامه نویسی را با یک مثال ساده خدمتون شرح می‌دهم، به برقراری ارتباط و صحبت کردن بین موجودات کره زمین دقت کنید هر موجودی با زبان خود با هم نوع خود ارتباط برقرار می‌کند، بعضی ها با تولید امواج، بعضی ها با ایجاد صدا و انسان ها هم با صحبت کردن.

اگر بخواهیم ساده بیان کنیم، هر موجودی زبان مخصوص به خود را دارد که باعث می‌شود با هم ارتباط و تعامل داشته باشند.

 حالا ما چگونه باید بین تجهیزات الکترونیکی ارتباط بر قرار کنیم؟ تجهیزاتی مثل کامپیوتر‌های امروزی، تلویزیون‌ها، اتومبیل‌ها، لوازم خانگی و غیره.

کامپیوتر‌ها هم مثل موجودات زنده، زبان به خصوص خود را دارد و ما برای ارتباط و دستور دادن به آنها باید از آن زبان استفاده کنیم.

این زبان خاص را زبان برنامه نویسی می‌نامند. با هم همراه باشید تا شما را وارد دنیای بزرگ برنامه نویسی کنیم.

هر ماشینی زبان خود را دارد و فقط با همان زبان می‌توان با آن ارتباط برقرار کرد ، ممکن است یکی به زبان پی اچ پی PHP بتواند حرف بزند ، یکی به زبان  JAVA و دیگری به زبان C# .

اگه ساده بخوام بگم، اگر بخواهیم با یک ماشین مثل کامپیوترارتباط برقرار کنیم، باید تعدادی دستور را از طریق زبان‌های برنامه نویسی برای آن‌ها مشخص کنیم. و این دستورات را به آن‌ها بدهیم تا اجرا کنند و نتیجه را به ما نشان دهند.

یه مثال دیگه میزنم تا خوب فایده برنامه نویسی رو بفهمید ، وقتی شما وارد اداره ثبت احوال می‌شوید، کارمند ثبت احوال با گرفتن یک اثر انگشت از شما می تونه به تمام اطلاعات هویتی شما دسترسی داشته باشه و این کار فقط با نرم افزار‌هایی که توسط برنامه نویس‌ها نوشته شده امکان پذیره.

حال تصور کنید اگر انسان به علم برنامه نویسی و کمک گرفتن از کامپیوتر دست پیدا نکرده بود، چقدر زمان و هزینه باید صرف پیدا کردن اطلاعات هویتی یک فرد می‌شود! مثالی که زده شد تنها گوشه‌ای ناچیز از کاربرد و فایده برنامه نویسی در زندگی امروزه انسان‌هاست.

programming-language

انواع زبان برنامه نویسی

اولین گامی که باید یک فرد علاقه مند به برنامه نویسی بردارد، انتخاب زبان برنامه نویسی مورد نظر خود است.

در برنامه نویسی تعداد بسیار زیادی زبان وجود دارد و همه این زبان ها به چهار بخش تقسیم می‌شوند:

  1. زبانهای برنامه نویسی ویندوز
  2. زبانهای برنامه نویسی تحت وب
  3. زبانهای برنامه نویسی برای موبایل
  4. زبانهای برنامه نویسی چند منظوره

حال وقت آن رسیده که علاقه خود را مشخص کنید و تصمیم بگیرید که میخواهید در کدام زمینه فعالیت و برنامه نویسی کنید. اگر دلتان می‌خواهد بدانید در هر کدام از این حوزه‌ها چه خبر است با ما همراه باشد.

زبان برنامه نویسی برای ویندوز

به زبان‌هایی که برای ساخت برنامه‌های ویندوز مورد استفاده قرار می‌گیرند، زبان برنامه نویسی ویندوزی گفته می‌شود. برنامه هایی که با این زبان برنامه نویسی می‌شوند، فقط بر روی ویندوز قابل اجراست ، زبان های زیر پر کاربرد ترین های این دسته است:

سی (C) – سی پلاس پلاس (C++)  – سی شارپ (C#) – جاوا (Java) – پایتون (Python) – دلفی (Delphi) – فاکس پرو (Fox Pro) – ویژوال بیسیک (Visual Basic) – پرل (Perl) – روبی (Ruby) – گو یا گولنگ  (Golang/ Go)

 

زبان برنامه نویسی تحت وب

اگر میخواهید برای مرورگرها برنامه ایجاد کنید باید این زبان ها را یاد بگیرید. البته باید بدانید که زبان‌های تحت وب به دو دسته‌ی سمت کاربر Front-End و سمت سرور Back-End تقسیم می‌شوند.

زبان‌های برنامه نویسی سمت کاربر(فرانت اند)

سی اس اس- HTML – (CSS)   جاوا اسکریپت (Javascript) – جی کوئری  (jQuery)

زبانهای برنامه نویسی سمت سرور(بک اند)

ASP.NET – PHP – Ruby – Java – Python – Golang

زبان های محبوب برای برنامه نویسی موبایل

اگر علاقه دارید برای تلفن های همراه (با سیستم عامل های اندروید یا ( IOS، برنامه طراحی کنید، پس باید یکی از زبان‌های زیر را آموزش ببینید.

سی شارپ – پایتون – جاوا – سویفت – روبی – جاوا اسکریپت – پرل  Objective-C

زبان های برنامه نویسی چند منظوره

اکر به گروه های بالا نگاهی بندازید خواهید فهمید که چند زبان در همه گروه‌ های بالا تکرار شده است مثل زبان جاوا. به این نوع زبان ها ، زبان برنامه نویسی چند منظوره یا General- Purpose Language گفته می‌شود. یعنی شما با یادگیری این زبان ها می‌توانید برای همه سیستم عامل ها (ویندور، وب، اندروید و iOS) برنامه طراحی کنید.

سی – سی پلاس پلاس – سی شارپ – پایتون – روبی – جاوا – گو – اسکالا (Scala)
 

 

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم شما را با برنامه نویس و برنامه نویسی آشنا کنیم. امیدواریم که جواب همه سوال های خود را گرفته باشید. اگر هنوز نمی‌دانید که با کدام زبان شروع کنید، باید به شما بگویم که همه این زبان ها به هم وابسته هستند و اگر شما یک زبان را در ابتدا انتخاب کنید در ادامه با زبان های دیگر آشنا خواهید شد.

پس چند روز فکر کنید و ببینید دوست دارید برای کدام سیستم عامل برنامه نویسی کنید. برای ویندوز یا موبایل؟ بعد یک زبان را انتخاب کنید و به یادگیری آن بپردازید. البته برای اینکه حرفه ای بشی به یک استاد نیاز داری. می‌تونی به سایت های آنلاین مثل دوره های خودمون یا آموزشگاه های حضوری سر بزنی.